Следвайте Гласове в ТелеграмЗа пореден път финансовият министър Асен Василев представи

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЗа пореден път финансовият министър Асен Василев представи
Коментари Харесай

Милиарди текат през пръстите на Асен Василев

Следвайте " Гласове " в Телеграм

За следващ път финансовият министър Асен Василев показа бюджет, цялостен с надути цифри. Сметките на хазната този път се препънаха още на равнище публично разискване и се поправят, освен това корекциите са в порядъка на милиарди – и в приходната, и в разходната част. Поправките за поредна година ще обиден обичана тематика за хвалби на държавните управления – финансовите разноски на страната, или другояче казано, вложенията в нови здания, парцели и уреди. Само че към този момент много години рекордно високите вложения се оказват рекордно огромни провали.

Както е тръгнало, в идващите три години неуспехът ще е доста по-сериозен от нормалното едва прогнозиране и неизпълнени проекти, тъй като ще засегне европейските средства и ще се мери в загуба на милиарди левове.

Три месеца преди края на 2023 година осъществяването на обещаваните рекордни вложения от страна на страната е трагично. Това можеше да се чака на фона на късното приемане на бюджета, само че финансовото министерство очевидно е било оптимисттично настроено и е очаквало нещо друго.

Към края на септември финансовите разноски възлизат на 3,58 милиарда лева - при планувани за годината 8,2 милиарда лева или осъществяване от 43%. За да се сбъдне прогнозата на държавното управление, в идващите 3 месеца страната би трябвало да харчи скоростно. Това едва ли ще се случи, тъй като при разноските за строителство харченето изисква подготовка и в края на годината ще има несъблюдение. Но от МФ твърдят, че до Нова година проектът за вложенията ще бъде съвсем изпълнен -  до 7,7 милиарда лева  Очевидно се разчита на отчитане на разноски в " 12 без пет " - тази година завършваме остарелия програмен интервал за еврофондовете и мандалото хлопва - Европейска комисия няма да заплаща по фактури, издадени след 31 декември.

Сравнението с 2022 година не дава доста учредения за оптимизъм. Тогава отново се обещаваха рекордни финансови вложения, които още веднъж не се сбъднаха и в края на годината осъществяването беше 5,6 милиарда лева А и през 2022 година се обещаваха финансови разноски от 8,2 милиарда лева. 

Провалът при еврофондовете ще може да се замаскира единствено временно 

Неизпълнението на капиталовата стратегия на държавното управление е неприятна вест, тъй като значи липса на тласъци за стопанската система. По-лошата вест обаче е, че се задава крушение с разноските за строителство, финансирани от еврофондовете. От този неуспех ще боли повече, тъй като той значи загуба на полагаемо се безмъзмездно финансиране.

Рекордните финансови разноски в наличния все още вид на проектобюджет 2024 от порядъка на 12 милиарда лева, които в този момент ще се понижават на 10 милиарда лева, с цел да поемат орязването на приходната част на бюджета с 2 милиарда лева, се дължат на доста огромни предстоящи вложения по линия на проекта за възобновяване и резистентност и новите оперативни стратегии. Само дребна част от заложените финансови разноски са по националния бюджет, останалите са по линия на средствата от Европейски Съюз. Уви, министерство на финансите продължава да не показва задоволително детайлни пояснения за плануваните финансови разноски по консолидираната фискална стратегия, тъй че да е ясно каква част от разноските по кой бюджет са заложени. Така или другояче внезапното увеличение на вложенията по линия на Европейски Съюз е явно.

За тази година МФ предвижда осъществяване на разноските по линия на средствата от Европейски Съюз в размер на 5,5 милиарда лева На този декор за идната година в средносрочната бюджетна прогноза към проектобюджет 2024 са заложени разноски по линия на Европейски Съюз в размер на 8,5 милиарда лева За 2025 година сумата става надлежно 10,3 и 10,3 милиарда лева Голяма част от разноските по линия на европейските средства са точно финансови разноски. 

Провалът тук към този момент почва да проличава. За съпоставяне единствено преди няколко месеца, през юли МФ даваше други прогнози за разноските по линия на Европейски Съюз в идващите години. Планираното осъществяване за 2023 още веднъж бе за 5,5 милиарда лева, само че за 2024 година се залагаха 11,6 милиарда лева и 10,5 милиарда лева – за 2025 г. 

Още от това жестоко съпоставяне се вижда, че част от милиардите за бъдещи интервали изчезват. Каква част действително са изгубени обаче ще излиза наяве в бъдеще време. 

И при финансовите разноски по линия на еврофондовете в края на календарната година ще би трябвало да има стремително разплащане, с цел да се наваксва закъснение в проектите за годината. По линия на Европейски Съюз вложенията към края на септември са 1,4 милиарда лева от общите 3,6 милиарда лева От тези цифри по никакъв метод не проличава, че се завършва остарял програмен интервал. Миналата година към края на септември осъществяването на финансовите разноски по линия на Европейски Съюз е било сходно – 1,1 милиарда лева. 

Курс към бистрота? 

Голяма част от залаганите държавни вложения все остават на мрачно обратно на всички уверения за бистрота. Структурата на бюджета е такава, че са забележими единствено част от финансовите разноски по бюджетите на министерствата и тези на общините. Така да вземем за пример финансовите разход по бюджетите на общините към септември месец на тази изборна година възлизат на 1 милиарда лева при заложена в самия бюджет целева дотация за финансови разноски в размер на 426 млн. лева Тоест над половината пари идват отвън тази считана по специфична формула сума, като горницата за тази година бе обвързвана и с програмата за финансиране на пътни и ВиК обекти на общините. Спорове поради неналичието на бистрота в този момент поражда и обещаната стратегия за финансиране на планове на общините в размер до 1 милиарда лева, като ГЕРБ и Движение за права и свободи упорстват за повече изясненост за разпределението на парите. Невидими са и част от финансовите разноски в обособените браншове, които са отвън бюджетите на обособените министерства и са заложени по централния бюджет.

Всичко това затруднява мощно разбора къде има несъблюдение и на какво се дължи това. С неналичието на задоволително данни за еврофондовете картината напълно се замазва, а там параметрите за следене станаха повече – и оперативни стратегии, и проект за възобновяване и резистентност. 

Това е и едно от обещанията, които финансовият министър Асен Василен пое на извършената тристранка по проектобюджет 2024 - финансовата стратегия да бъде разграничена на две елементи, които да са забележими за обществото, и да е ясно какви обекти се извършват по нея, по сходство на еврофондовете. Предстои да забележим по какъв начин ще бъде действително изпълнен този ангажимент. 

При всички положения обаче на фона на огромните суми, които следва да се влагат по линия на Европейски Съюз и за което явно липсва задоволително потенциал е неясно да се залагат огромни финансови разноски по националния бюджет. Ясно е, че тук се съблюдават доста по-малко правила и тези средства се харчат по-лесно (думата харчат може да бъде сменена с по-нелицеприятна), само че ще е неуместно да се губят европейски средства, до момента в който се харчат огромни суми по народен бюджет за сметка на огромен недостиг. 

Какво ще се случи с приказката за финансовите разноски, а и за останалите съмнителни пера по проектобюджета следва да забележим. Остава да се надяваме, че най-малко 2024-а ще е цялостна година, с признат в точния момент бюджет. Тогава опциите за оправдания за несвършената работа ще са по-малко.

Инфо: segabg.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР